Cursos de paisatge

Cézanne sempre deia que el paisatge era el seu gran mestre.
La pintura de paisatge ofereix moltíssimes possibilitats per a aprendre el nostre ofici. Intentem d’ensenyar a pintar paisatge davant el paisatge. Per a sentir, olorar, transpirar… I traspassar-lo. Per a descobrir que darrere el paisatge es troba un altre paisatge d’infinites dimensions, amb els límits que només nosaltres li volem donar.

Tècnicament, el paisatge aporta als pintors coneixements bàsics com ara la transparència i riquesa en el color, expressivitat de la pinzellada, eficiència en el treball (condicionat per una llum en moviment) i tot un seguit d’aspectes que, si a més a més esteu treballant a Ítaca, poden complementar la feina feta al taller.

La nostra escola de paisatge està fortament arrelada molt abans de muntar el taller. Aquests cursos de paisatge els fem des de ja fa més de vint anys.

Tant la Núria com jo mateix hem sigut alumnes de Joaquim Santaló i Ramon Boter, pintors amb una forta presència del paisatge en els seus treballs. Hem après a pintar sempre amb el paisatge present. Al seu torn, ells dos van ser alumnes de Teresa Llàcer i Ramon Sanvisens, grans pintors de l’escola paisatgística catalana i de la pintura catalana en general. Alhora, Ramon Sanvisens va ser alumne directe de l’última etapa de Joaquim Mir.

Amb això volem dir que, amb la perspectiva del temps i l’evolució de les nostres obres actuals i de l’enfocament que tenim a l’hora d’ensenyar, gaudim d’una afortunada herència que prioritza la pràctica directa i una manera vitalista de prendre’s la pintura. Aquesta manera que tenim tan arrelada dins nostre de viure la pintura gaudint del paisatge que tantes coses ens ha ensenyat, és justament el que volem compartir amb vosaltres.

Aquí podeu veure com ho fem tot plegat:


El nostre blog ‘PAISATGES, PINTURES I AMICS’  
Instagram @taller_itaca  
Facebook Taller Itaca

Tenim tres formats diferents per a arribar al paisatge:

Dissabtes:

Esperant que arribin els cursos de cap de setmana, cada trimestre organitzem una sortida on estem tot el dissabte pintant. Sempre en llocs propers a Barcelona, fem una sessió al matí, dinar pícnic o restaurant (segons l’època que sigui), i una altra sessió a la tarda.

Cap de setmana:

Cada trimestre fem una sortida fora de Barcelona. Es pot venir un dia o tot el cap de setmana. Nosaltres ens encarreguem de l’allotjament, dels dinars i sopars i del transport si no es disposa de vehicle. Vosaltres només us dediqueu a pintar i gaudir del paisatge.
Anem en grup al lloc on pintarem i ensenyem els llocs ideals per trobar un tema per pintar. Tothom tria el seu lloc i nosaltres anem passant durant tota la sessió per corregir. Les sessions acostumen a ser d’unes tres hores, tant al matí com a la tarda.

Horta de Sant Joan

A final de juliol marxem cinc dies per treballar a la comarca de la Terra Alta. Cadascú pot escollir la quantitat de dies que vol venir. Es tracta d’un curs fantàstic, ple de treball i gaudint d’aquest paisatge meravellós, dels seus rius, la seva gent i la seva cuina. Ens allotgem, ja fa més de deu anys, a l’Hotel Miralles, on ens tracten sempre d’una manera exquisida i amb un menjar excel·lent. I, a més, tenim uns pobles i una arquitectura específica d’aquella zona de Catalunya que no es repeteix en cap lloc més del nostre país. Tot plegat, fa que aquest curs sigui una experiència inoblidable que cada any esperem amb candeletes.